Vorige exposities

Guus Slauerhoff

3 september 2023 t/m 1 oktober 2023

Guus Slauerhoff

Dasein und ich

Op 3 september openen wij een expositie van Guus Slauerhoff

Getoond worden door ons hogelijk gewaardeerde schilderijen en objecten met o.m. porselein, die hun vertrekpunt vinden in door oorlog en geweld opgewekte complexe emoties.

Reflectie hierop heeft Slauerhoff de ruimte gegeven om zodanig van de concrete realiteit te abstraheren, dat er sterk sprekende, aangrijpende universele beelden konden ontstaan.

Hiernaast beschouwt Slauerhoff deze expositie als een eerbetoon aan de bevolking van Oekraine.

Het was voor ons verrassend en blijmakend om in Guus Slauerhoff een beeldend kunstenaar van 78 jaar tegen te komen, die al meer dan 50 jaar actief is, overloopt van de energie en het lef en de artistieke vaardigheid heeft om zijn beleving van het gewelddadige wereldgebeuren op eigen wijze in al zijn rauwheid om te zetten in geabstraheerde universele beelden op doeken en panelen.

Commerciele, hapklare schilderijen en beelden zul je niet tegenkomen.

Fotoexpositie 3 in 1

11 oktober - 11 november 2022

Foto-expositie 3 in 12

Jolande van den Heuvel, Elly Reuter en Jeannet Zwols

Tijdens deze expositie tonen wij mooi fotografisch werk van drie gedreven fotografen, te weten Jolande van den Heuvel, Elly Reuter en Jeannet Zwols.

Beyond_Frontiers_2

10 september - 30 september 2022

Beyond Frontiers 2

Lena Khvichia, Irma Balakauskaite, Ewa Miazek, MarekSobczak, Liviu Nedelcu, Tudor Zbarnea, Arman Hambardzumyan, Jakobine von Domming, Sjouk Wijk & Kors van Bladeren

Graag kondigen wij onze internationale tentoonstelling onder de naam 'Beyond Frontiers 2' aan met als thema de oorlog in Oekraine met de deelnemende kunstenaars Lena Khvichia en Irma Balakauskaite (Litouwen), Ewa Miazek (Polen), Marek Sobczak (Polen), Liviu Nedelcu (Roemenie), Tudor Zbarnea (Moldavie), Arman Hambardzumyan (Armenie), Jakobine von Domming (Nederland), Sjouk Wijk (Nederland), Kors van Bladeren (Nederland).

De tentoonstelling zal plaatsvinden van zaterdag 10 september 2022 t/m vrijdag 30 september 2022 in onze Galleria.

De burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, zal deze tentoonstelling openen.

Met deze expositie beogen wij:

1. te laten zien visualisaties van emoties en zorgen in verband met gerealiseerde en mogelijke consequenties van de Russische invasie in Oekraine en de voortdurende verschrikkelijke oorlog zoals compassie, woede, verbijstering en bezorgdheid omtrent de aanslag op de beginselen van territoriale integriteit van soevereine staten en van vrijheid van gedachten en meningsuiting.

2. de tentoonstelling te benutten om aandacht te houden voor de oorlog in Oekraine, voor het lijdende volk van Oekraine en voor de bedreiging van ons allen.

Flyer Energie

29 mei - 3 juli 2022

ENERGIE

Hans Kooi & Ina Vlootman

Hans Kooi is een in mijn ogen unieke kinetic sculptor en origineel kunstenaar. Zijn c.v., waaruit zijn internationale bekendheid blijkt is indrukwekkend. Zijn objecten, gemaakt van hout en steen en geschilderd in drie primaire kleuren en zwart en wit zijn verbluffend subtiel in balans dankzij de gebruikmaking van magnetische energie. Werk van hem is opgenomen in zowel museale als particuliere collecties. (zie zijn site www.hanskooi.com)

Ina Vlootman is op meerdere fronten als kunstenaar actief. Aanvankelijk richtte zij zich op tekenen, schilderen en grafiek. Vervolgens heeft de nadruk gelegen op interieurarchitectuur. De laatste jaren is zij op zoek naar een schilderkunstige verbeelding van de energie, die tussen individuen stroomt en waarbij sprake kan zijn van verbinding, afstoting en al dan niet wankel evenwicht. (zie haar site www.inavlootman.nl)

Tijdens de Coronatijd hebben zij ervoor gekozen om, ieder op zijn/haar eigen manier samen te werken, uitgaande van het feit, dat energie hun inspiratiebron is en hen verbindt.

Zowel resultaten van hun samenwerking als individueel gemaakt werk worden geexposeerd. Werk van beiden kan ook worden gevonden op Instagram.

The Makeable Mind

The makeable mind - Pieter Tonnis de Graaf, Michael Knol en Johan Scheffers

7 september 2021 - 3 oktober 2021

Op dit moment hebben we de expositie 'THE MAKEABLE MIND' met prachtig fotografisch werk van Pieter Tonnis de Graaf, Michael Knol en Johan Scheffers in de galleria.

De galleria is gevraagd door Noorderlicht International Fotofestival om als zgn. OFF-locatie deel te nemen aan het festival met de naam The Makeable Mind. Wij hebben vervolgens bovenstaande kunstenaars gevraagd om in dat kader bij ons te komen expo-seren, omdat we een link zagen tussen de titel van het festival en hun werk. Voor alle drie geldt naar ons oordeel, dat zij langs technisch van elkaar zeer verschillende wegen met hun fotografische verbeeldingen van zichtbare zaken de geest van de aanschouwer ervan bij wat deze had kunnen zien en moet zien sturen.

Galleria Unexpected

Harm Bos

19 september 2020 - 18 juli 2021

Onze retrospectieve expositie "Op zoek naar de ideale abstractie" met werk van de in juli 2019 overleden Groninger kunsternaar Harm Bos kon na de openstelling op 19 september 2020 al vrij snel niet meer bezocht worden, omdat ook wij dicht moesten.

In de afgelopen periode hebben wij het werk laten hangen, zodat individuele belangstellenden op afspraak het werk nog konden bekijken.

Op 18 juli a.s. vanaf 16.00 uur is het mogelijk om bij ons langs te komen om samen met Frida en ons deze expositie af te ronden. U kunt dan komen genieten van de schilderijen van Harm en van het gezamenlijk zoeken naar nieuw elan.

Jenny Ritzenhoff

Jenny Ritzenhoff

15 maart 2020 - 24 april 2020

Vanaf zondag 15 maart 2020 tot en met vrijdag 24 april 2020 hebben wij een intrigerende expositie aangaande glasmetamorfoses van de hand van internationaal bekende kunstenaar Jenny Ritzenhoff.

Te zien zijn resultaten van haar manipulatie van glas in de vorm van een serie druksels en monumentale glasinstallaties.

Gedurende de expositie zal Jenny onze galleria ook in gebruik nemen als studio, zodat de bezoeker haar aan het werk kan zien en door haar geïnformeerd kan worden.

De expositie zal op zondag 15 maart 2020 om 16.00 uur worden geopend.

Roel_poster

Roel Stolvoort

1 december 2019 - 10 januari 2020

Te zien zijn figuurstudies, duin- en zeegezichten, landschappen en een serie stadsgezichten met focus op de Martini. Enkele voorbeelden hebben wij bijgevoegd.

Ze plegen na een gedegen voorbereiding snel, doeltreffend en met expressieve kleuren die menigeen zal associeren met de Ploegkleuren uit de jaren 20 van de vorige eeuw, te worden geschilderd.

Ook bij Roel Stolvoort treffen we een herkenbaar patroon aan: eigenlijk altijd al bezig met tekenen en schilderen, vanwege belegd brood op de plank een betrekkelijk normale werksituatie en wanneer de gelegenheid zich voordoet de kans grijpen om een bewuste en risicovolle keuze richting de creatieve artisticiteit te maken.

Omdat wij menen de bij zo'n keuze horende gedrevenheid en blijheid van de toegankelijke schilderijen te kunnen aflezen, zijn wij op onze beurt blij deze schilderijen in onze Galleria te kunnen laten zien.

InterludeTIME_Klein

Interlude - TIME

22 oktober - 15 november

Op onze manier bieden wij in deze periode van aandacht voor de fotografie dankzij de Noor-derlichtmanifestatie ruimte voor boeiend fotografisch werk uit onze regio. Dit jaar betreft het werk van:

- Pieter Tonnis de Graaf

- Michael Knol

- Josephine Kurvers

- Caroline Penris

- Stephan de Poorter

- Johan Scheffers

- Janet Vermist

- Liesbeth van der Werf

- Marco Wiegers

flyer expoost

Expoost

14 september - 4 oktober

Zaterdagmiddag 14 september is het voor de derde keer eXpoost-middag.

In het oostelijk deel van de binnenstad van Groningen valt tussen 12.00 en 17.00 uur wederom een leuke wandeling te maken langs 10 interessante kunstlocaties, die herkenbaar zijn aan de groene X op de ramen. De diversiteit in aard en ori?ntatie van de deelnemers garandeert een veelzijdig aanbod voor een groot en breed ge?nteresseerd publiek. Het zijn: CBK (Tromp-singel 17), SIGN (Winschoterkade 10), galerie with tsjalling(Kostersgang 26a), Galleria Unexpected (Schuitendiep 47), Bas-is Atelier (Pluimerstraat 15), Momadesign (Nieuweweg 30-32), VOF-Kunstwerk (Oudeweg 20), GRID Grafisch Museum (Sint Jansstraat 2), Kunst-lievend Genootschap Pictura (St. Walburgstraat 1) en VRIJDAG (Walstraat 34).

Te zien is o.m. glaskunst, grafiek, objecten, sculpturen, schilderijen. Realistisch, abstract, conceptueel.

Uit de dit keer duidelijk meer informatieve flyer blijkt, dat er veel werk van een eerste klas keur van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars aanwezig is zo vallen onder de Nederladers de namen van Martin Tissing en Sam Drukker op en blijken er aanmerkelijk meer buitenlandse kunstenaars vertegenwoordigd te zijn.

De flyer ligt voor de bezoekers gereed bij elke deelnemer. Daarmee kan bij elke deelnemer aan de wandeling begonnen worden.

Info kan ook worden verkregen op: https://nl-nl.facebook.com/expoost/

Flyer Expoost

Galleria Unexpected

Home sweet home

9 juli - 9 augustus

Schilderijen, tekeningen en grafisch werk met beelden van ons huis en onze tuin van de hand van Arman Hambardzumyan, Guy Chazanchyan, Romeo Melikyan, Ashot Khachatrian, Simeon Zamsa, Liviu Nedelcu, Aleksandras Vozbinas, Irma Balakauskaite, Harm Bos, Geert de Weerd, Sjouk Wijk en Kors van Bladeren.

Arman1

Guy Ghazanchyan, Arman Hambardzumyan en Romeo Melikyan

12 april - 3 mei

Van vrijdag 12 april tot en met vrijdag 3 mei 2019 hebben wij een mooie interessante internationale expositie van sculpturen en schilderijen. Geexposeerd worden sculpturen en schilderijen van 3 kunstenaars uit Armenië:

1. Guy Ghazanchyan (1991) maakt schilderijen en sculpturen. Bij ons worden schilderijen getoond. Hij heeft diverse prijzen ontvangen en geexposeerd in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, V.S., Libanon, Rusland, Wit-Rusland, Georgie en Armenie. Zijn werk bevindt zich in die landen in particuliere collecties.

2. Arman Hambardzumyan (1988) maakt sculpturen, schilderijen en grafiek. Bij ons worden sculpturen getoond. Hij heeft diverse prijzen ontvangen en geexposeerd in Duitsland, Frankrijk, Finland, Nederland, Griekenland, Servie, Moldavie, Malta, V.S., Japan, Rusland en Armenie. Zijn werk bevindt zich in Moldavie in het nationaal museum en in andere landen in particuliere collecties.

3. Romeo Melikyan (1987) maakt schilderijen. Bij ons worden schilderijen getoond. Ook hij heeft prijzen ontvangen. Hij heeft geexposeerd in Engeland, Libanon, Rusland en Armenie. Zijn werk bevindt zich aldaar in particuliere collecties.

Impressie expositie

Someone

Someone's Orbit Exhibition

16 januari - 14 februari

Onze eerst expositie dit jaar staat in het kader van het festival Eurosonic Noorderslag dat in Groningen plaatsvindt van woensdag 16 januari t/m zaterdag 19 januari 2019.

Naast de overal in de stad plaatsvindende muzikale optredens is er een kunstroute gepland.

Daarin is onze galleria ook opgenomen. Bij ons hangt dan werk van 'Someone'.

'Someone' is de in Amsterdam levende multidisciplinaire artist Tessa Rose Jackson.

Bij ons zijn een aantal resultaten te zien van haar activiteiten, waarbij ondermeer beeldende kunst en muziek worden samen gesmolten.

Zowel de kunstenaar als haar werken hebben op ons een uiterst dynamische indruk gemaakt.

Wij vinden het prachtig om dit aspect van de moderne kunst aan het Gronings publiek te kunnen laten zien.

Voor een flyer over deze kunstenares klik hier.
Gridlock

Gridlock - Marco Wiegers en kG Krishnan

25 november 2018 - 4 januari 2019

Fotografen kG Krishnan (MY) and Marco Wiegers (NL) delen hun verhaal in foto?s, woorden en documenten, en geven inzicht in elkaars leven en gedachten met alle frustraties, woede, liefde en zorgzaamheid.

"Samen, maar niet ?cht.

Ook niet helemaal alleen.

We zijn de helft van de tijd niet bij elkaar zonder dat we daar voor kiezen.

Dagelijkse routine raakt met gemak overschaduwd door gedachten over wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.

De tijd die we delen staat in het teken van regelgeving en papierwerk.

We wachten op de start van een leven zonder 90 dagen limiet.

De beslissing daarover ligt echter in de handen van mensen die we niet kennen, die ons echter vragen foto?s en berichten te delen alsof we dikke vrienden zijn."

Anna Trochim en Ewa Miazek

Anna Trochim en Ewa Miazek

27 oktober - 23 november

Het abstracte werk van Anna Trochim behoort naar onze inschatting tot de absolute top van geometrical art. Toen wij in mei dit jaar voor het eerst kennis maakten met dit werk, wist ik dat ik superfijngevoelig kleurgebruik zag. Ook viel direct het subtiel aangebrachte driedimensionale oppervlak van de schilderijen op. Hierdoor verandert met het wijzigen van de positie van de kijker het beeld dat je van het schilderij had. Anna is aan de Kunstacademie in Warschau opgeleid. Zij heeft vele exposities achter de rug ondermeer in Warschau, Vilnius, Stockholm, Parijs, Moskou, Boedapest en Berlijn. Werk van haar bevindt zich in priv? en museum collecties. Werk van haar bevindt zich ook in de koninklijke collectie van thans prinses Beatrix.

Ewa Miazek maakt realistisch werk, dat interessant is omdat het vaak een bevreemdende werking heeft. Ook zij is opgeleid door het Departement of painting van de Academy of Fine Arts in Warschau. Zij heeft een postgraduate opleiding theatervormgeving gedaan. Sinds 1975 heeft ze elk jaar wel ergens in binnen- en buitenland ge?xposeerd. Werk van haar bevindt zich in priv? en museale collecties. Mede vanwege haar voorzitterschap van de afdeling Warschau van de Poolse Kunstenaars Associatie en van de Art Campaign Association is zij in Polen een autoriteit op kunstgebied.

Impressie expositie

Anouk Wolse en Nikolaus Macheck

Anouk Wolse en Nikolaus Macheck

9 september - 19 oktober

Tijdens deze expositie een expositie kunt u schilderijen van de Canadese in Groningen woonachtige Anouk Wolse en fotografisch- en videowerk van de Oostenrijkse in Den Haag wonende Nikolaus Macheck komen bekijken.

Voor meer informatie: https://www.instagram.com/nikolaus_macheck/ en https://www.instagram.com/anoukwolse/

Met Anouk en Nikolaus laten wij twee kunstenaars met een buitenlandse achtergrond hun in onze ogen interessante werk tonen. De schilderijen zijn expressief en beweeglijk. De foto?s boeien door het uitgekiende onderwerp en de technische verwerking.

Anouk Wolse(1986) is geboren in Alberta, Canada. Haar opleiding tot vrij beeldend kunstenaar heeft zij gekregen in Canada, Australi? en Itali?. In de afgelopen jaren heeft zij ge?xposeerd in Canada, Nederland, Itali? en Spanje. Thans is zij woonachtig en werkzaam in Groningen. Op haar website http://www.anoukwolse.com kun je meer lezen en zien.

Nikolaus Macheck(1973) is geboren in Wenen, Oostenrijk. Zijn opleiding tot fotograaf heeft hij in Wenen gekregen. Een vervolgopleiding multimediadesign heeft hij in Amsterdam gedaan. Sinds 1997 is hij werkzaam als grafisch vormgever en fotograaf. Naast zijn werk is hij reeds meer dan 25 jaar bezig met het maken van vrij fotografisch werk binnen en buiten Europa. Thans is hij woonachtig en werkzaam in de regio Den Haag.

Galleria Unexpected

"BETWEEN"

24 mei - 3 juni

Tijdens deze expositie zal een groep internationale studenten van de Academie Minerva diverse kunstuitingsvormen tonen. Wij laten onszelf ook verrassen!

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/580731428952755/

Popfoto

Popfoto

17 januari - 27 januari

Tijdens de week van Eurosonic Noorderslag hebben we van woensdag t/m zaterdag een band/act geprogrammeerd in de galleria die een (semi) akoestisch optreden doet van 16.30 - 17.30 uur.


Op woensdag 17 januari t/m zaterdag 20 januari zijn er live-optredens tussen 16.30 uur en 17.30 uur:
woensdag 17 januari - Zippora Tieman
donderdag 18 januari - Esther de Jong
vrijdag 19 januari - Standup '69
zaterdag 20 januari - Meindert Talma

Noorderlicht

Element BDGK3M2OPRS3V3.

21 oktober - 27 november

In de huidige expositie fotografisch werk. Daarbij sluiten we aan bij de Noorderlicht Manifestatie in de gelijke periode. Element BDGK3M2OPRS3V3.

Een flonkerende groepstentoonstelling met nieuw werk van studenten die de afgelopen drie jaar zijn afgestudeerd aan de Groninger vestiging van de Fotoacademie, een hooggewaardeerd particulier opleidingsinstituut voor fotografie.

Hun werk beslaat vrijwel het hele spectrum van het medium: autonoom, documentair, ge?nsceneerd, landschap, portret. De foto?s zijn special gemaakt voor deze groepspresentatie, die werd samengesteld door Fotoacademie-docent Marco Wiegers.

De titel van de expositie is samengesteld uit de eerste letters van de achternaam der deelnemende fotografen; zij zijn isotopen van hetzelfde element.

Meer info over de Fotoacademie: www.fotoacademie.nl

Deelnemers:

Annemarie van Buuren

Carina Dolfing

Pieter Tonnis de Graaf

Jolanda Kleij

Micha?l Knol

Jos?phine Kurvers

Rinkje Miedema

Judith Minks

Ralf Onvlee

Stephan de Poorter

Peter Ruiter

Johan Scheffers

Gea Schenk

Cisca Sibon-Pichel

Willem Vegter

Erik Jan Venhuizen

Janet Vermist

A5 flyer Expoost

Expoost

30 september - 14 oktober

Op 30 september a.s. nemen we deel aan een mooi expositie circuit in het oostelijk deel van de binnenstad.

In onze Galleria exposeren we schilderijen en grafisch werk.

betreft werk van de volgende personen: Ashot Khachatrian (Rusland), Arman Hambardzumyan (Armeni?), Liviu Nedelcu (Roemeni?), Ewa Miazek (Polen), Simion Zamsa en Tudor Zbarnea (Moldavi?), Irma Balakauskaite, Lena Khvichia en Aleksandras Vozbinas (Litouwen), Ellen van Hulsen, Anna Mulder, Sara Wagter, Sjouk Wijk en Kors van Bladeren (Nederland).

Impressie expositie

ESSENTIE EXPOSITIE FOAC 2017

Essentie

27 mei - 11 juni

In de tentoonstelling ESSENTIE, te zien in Galleria Unexpected geven vier kersvers afgestudeerde fotografen aan de Fotoacademie Groningen ieder op eigen wijze een beeld van waar het hen in het leven werkelijk om gaat.

Essentie: de kern, dat wat het belangrijkst is. Het is waarop Jos?phine Kurvers, Cisca Sibon-Pichel, Pieter Tonnis de Graaf en Willem Vegter zich in hun fotowerk richten. De vier werken binnen genres vari?rend van landschap en portret tot autonome fotografie, en hanteren onderling verschillende benaderingen en technieken maar vinden elkaar in hun zoektocht naar dat wat overblijft wanneer alle randzaken zijn wegstreept.

Jos?phine Kurvers vertrouwt haar eigen geheugen niet. Daarom maakt ze lijstjes van alles wat ze denkt te moeten onthouden, schrijft dagboeken vol en bewaart dingen in stapels, van bioscoopkaartjes, vliegtickets tot foto?s. Gedreven door onrust en nieuwsgierigheid is ze veel onderweg, meestal in het gezelschap van een camera. Om met de angst voor het vergeten om te gaan gebruikt ze fotografie. ?Het is een middel om op mijn eigen manier mijn leven vast te houden?.

?Ze zal altijd anders zijn? zeiden de doctoren bij de geboorte van haar dochter Lola tegen Cisca Sibon-Pichel. Lola bleek te lijden aan een syndroom waarvoor de medische wetenschap nog altijd geen naam heeft gevonden. ?Ergens iets met chromosomen?, zo wordt het dan maar samengevat. Vanaf de geboorte heeft Cisca haar inmiddels zesjarige dochter in beeld vastgelegd. Niet om de artsen ongelijk te willen geven, maar wel om te laten zien dat Lola in essentie een heel gewoon meisje is.

Pieter Tonnis de Graaf maakt met een zelfgebouwde pinholecamera (camera zonder lens) op locatie kort na elkaar telkens drie zwart-wit foto?s die hij vervolgens na een speciale kleurenbehandeling samenvoegt tot ??n nieuw beeld. Het resulteert in beelden waarin het tijdsverloop een heel eigen dimensie geeft aan de beleving van het moment.

In zijn serie OVERBRUGGEN richt hij zich op het herscheppen van zijn dagelijkse ?pelgrims-pendel? tussen thuis en werkstress.

Willem Vegter maakte een rondreis door Groningen, de plek waar hij vandaan komt en zich thuis voelt. Hij ging op zoek naar wat hij omschrijft als de naturelkant: ?Dat wat gewoon zo is omdat het zo is.? Mensen en landschap en dingen zonder bijbedoelingen. ?Het kan allemaal best indrukwekkend zijn maar het is nooit bed??ld om indrukwekkend te zijn. Groningers houden niet van opsmuk.?

Een visser in de haven van Lauwersoog, een boerderij met een reuzenrad in de tuin, een weg door de polder. En zo is het.

De vier fotografen van ESSENTIE vormen de laatste groep die is afgestudeerd aan de Groninger vestiging van de Fotoacademie, het in Amsterdam gevestigde toonaangevende opleidingsinstituut voor talentvolle fotografen. De noordelijke vestiging sloot weliswaar in 2014 formeel haar deuren, maar de hoofdvestiging in Amsterdam bood reeds ingeschreven fotografen de gelegenheid om hun opleiding op een tijdelijke locatie op de Biotoop in Haren te voltooien.

Voor meer informatie: www.essentie-expositie.nl

Impressie expositie

flyer Irma

Irma Balakauskaite

5 november - 3 december

Vanaf begin november zullen er circa 60 nieuwe grafische werken van de begaafde beeldend kunstenaar Irma Balakauskaite tentoongesteld worden in Galleria Unexpected.

Bij insiders op grafisch terrein staat zij bekend vanwege de uit haar werk blijkende veelzijdigheid, experimenteerbelustheid en sterke emotionele zeggingskracht.

Het bevreemdt niet, dat zij reeds vele exposities in binnen- en buitenland heeft gehad en daarbij ook in de prijzen is gevallen.

Zij maakt niet alleen autonoom werk. Zij is ook docent en in Litouwen worden brieven verzonden in door haar ontworpen enveloppen en met door haar ontworpen postzegels. Naast het grafische werk maakt zij sculpturen en is zij bij betrokken bij theater. Als curator heeft zij diverse exposities ingericht.

Omdat wij uitsluitend grafisch werk laten zien maken wij daarover nog enkele opmerkingen.

Irma werkt met verschillende formaten. Wij kennen op linnen afgedrukt werk van 1x1m en wij kennen op papier afgedrukt werk van 8x12,5cm.

Het gebruikte plaatmateriaal kan zijn zink, maar ook polystyreen of een andere materiaal. Inkten maar ook verf kun je tegenkomen. De methode kan zijn ?gewoon etsen? met etsnaald, aquatint en zuurbad. Het gewenste reli?f kan ook met behulp van een brander bereikt worden. Soms wordt bij het maken van de plaat waarmee gedrukt gaat worden een tussenstap ingevoerd om niet een spiegelbeeld te krijgen. Het afdrukken kan gebeurd zijn met een lepel o.i.d., maar ook met een pers.

Wat ons naast deze techniek zeer aanspreekt is de zeggingskracht van veel van de prenten. De spanning in haar dat deel van de wereld zien we regelmatig in haar werk weerspiegeld.

Impressie expositie

flyer Solomon

Solomon Teitelbaum

9 oktober - 5 november

Tijdens onze reizen in Litouwen hebben wij kennis gemaakt met deze kunstenaar en zijn zo onder de indruk geraakt van zijn werk, dat wij hem hebben uitgenodigd om bij ons zijn schilderijen aan het Gronings publiek te tonen.

Solomon is geboren in 1972. Op zijn 10e jaar is zijn opleiding in de kunst gestart. Een jaargenoot aan de Academie bestempelde hem als de beste van hun jaar. Hij heeft prijzen gewonnen en stipendia verworven. Persoonlijke exposities zijn er geweest in Frankrijk, Duitsland, Rus-land, Verenigde Staten, Belgi?, Wit Rusland en Nederland. Ook heeft hij over de hele wereld aan groepsexposities deelgenomen.

Zeer opvallend in zijn werk is het uitbundige en overvloedige verfgebruik. Het kleurgebruik is helder en zeer expressief.

De voorstellingen zijn krachtig en trefzeker op het doek geborsteld. Wat ons betreft maakt Solomon uniek werk.

Impressie expositie

Klik hier om de prijslijst te downloaden

Plein Air

internationale plein-air-painting-symposium in Aa en Hunze

18 juni - 16 juli

Vanaf 9 juni 2016 zullen 10 vooraanstaande beeldend kunstenaars uit Armeni?, Litouwen, Mol-davi?, Polen, Roemeni? en Rusland in Annen arriveren om deel te nemen aan het eerste internationale plein-air-painting-symposium in Aa en Hunze. Het betreft de volgende kunstenaars: Litouwen: Irma Balakauskaite, Lena Khvichia en Aleksandras Vozbinas; Moldavi?: Simion Zamsa en Tudor Zbarnea; Polen: Ewa Miazek; Roemeni?: Liviu Nedelcu en Vasile Tolan; Rusland: Ashot Khachatrian; Armeni?: Arman Hambardzumyan; Nederland: Kors van Bladeren en Sjouk Wijk.

In de periode tussen 9 en 19 juni 2016 zal in het gebied van de gemeenten Aa en Hunze en Groningen gewerkt worden aan het picturaal op doek vastleggen van impressies van platte-land en stad. Op 18 juni 2016 zal een expositie van gemaakt werk geopend worden in Galleria Unexpected te Groningen.

Doel van deze uitwisseling is het leggen en bevorderen van culturele banden over nationale grenzen heen.

De landen van herkomst van de uitgenodigde kunstenaars zijn interessant vanwege het daar aangetroffen toekomstgerichte elan, dat ongetwijfeld samenhangt met de politieke omwentelingen die in deze landen hebben plaatsgevonden en plaatsvinden.

Deze kunstenaars zullen een verrassende en inspirerende kijk op ons landschap moeten kunnen geven.

In de planning is opgenomen, dat aan dit evenement een follow-up wordt gegeven in de vorm van een reizende expositie van een selectie van het gemaakte werk door de landen van de deelnemende kunstenaars, zodat ook daar kennis gemaakt kan worden met de Nederlandse landschappen uit het Aa en Hunzegebied en wonen op het water in stadsgrachten/havens.

Het initiatief voor dit internationale symposium in Aa en Hunze is genomen door de bekende Litouwse kunstenares/docent Lena Khvichia en de Groningse advocaat Kors van Bladeren, die tevens actief is als kunstenaar en exploitant van de Galleria Unexpected te Groningen.

Samen dragen zij zorg voor de organisatie van dit evenement in samenwerking met de Stichting Kwelgeest uit Annen, Gemeente Aa en Hunze.

De plein-air zal twee exposities zal opleveren.

1. Dankzij een even enthousiast als verrassend aanbod van de gemeente Aa en Hunze zal het in het Hunzedal gemaakte werk met hier en daar de verf nog nat in het Gemeentehuis in Gieten worden ge?xposeerd van 16 tot 30 juni 2016. De eveneens aangeboden feestelijke opening zal plaatsvinden op donderdag 16 juni 2016 om 17.00 uur door onze burgemeester, Eric van Oosterhout. Een ieder is daarbij welkom.

2. De tweede expositie ? nu vooral met ?Gronings? werk ? zal worden gehouden - volgens plan ? in onze Galleria Unexpected in Groningen aan het Schuitendiep 47. De opening hiervan zal plaatsvinden op zaterdag 18 juni rond 16.30 uur tot 16 juli 2016. Ook hier is ??nieder welkom.

Participants:

Lena, Irma and Aleksandras are teachers, curators and artists.

Arman is sculptor and painter.

Ewa is president of Art Campaign Association.

Simion is Associate Professor of the Graphic Design Department, Ion Creanga Pedagogical State University and for a long time he was leading the Section of Graphics of the Artists? Unions of Moldova.

Liviu is Director of the Cultural Centre of the FOCSANI, Romania, Professor of Painting in "EST", Galati, Romania, curator.

Vasile is Professor of Painting at the National University of Arts("Nicolae Grigorescu") in Bucharest, Doctor of Arts and Deputy Chairman of the Artists? Union of Romania.

Tudor is (chairman of a number of European national commissions), curator of international projects.

Ashot is painter and member of the board Artist Union of St. Petersburg.

Impressie expositie

Beyond Frontiers: The movie: Typical Dutch

Galleria Unexpected

Eindexaminandi van de Fotoacademie

28 mei - 12 juni

Op zaterdag 28 mei 2016 is de expositie van eindexaminandi van de fotoacademie geopend. De expositie loopt tot en met zondag 12 juni 2016. De ex-positie is te bezichtigen op woensdag/zondag tussen 12.00 en 17.30 uur. Tijdens de openingsuren zullen de betreffende fotografen aanwezig zijn.

Galleria Unexpected

Hanneke Graatsma

17 april ? 20 mei

Vanaf zondag 17 april 2016 zullen schilderijen en een installatie van de hand van de gedreven beeldend kunstenares Hanneke Graatsma (1954) te zien zijn bij Galleria unexpected.

We hebben te maken met een Nederlandse beeldend kunstenares, die zo?n 25 jaar geleden aan de Oregon State University (USA) de opleiding Abstract Painting heeft gevolgd.

Haar methode van schilderen meen ik te begrijpen als een soort van ?slow action painting?. Een vastomlijnd plan, dat uitgewerkt moet worden is er niet. Eerder denk ik dat sprake is van het al zoekend en experimenterend geconcentreerd zichtbaar maken van een betekenisvol beeld, dat aansluit bij een nu eens meer en dan weer minder vaag idee dat als vertrekpunt heeft gediend.

Dat dit proces op zich reeds tijd vraagt spreekt voor zich.

Hier komt bij dat ook de techniek tijdrovend is. Er is steeds sprake van het opbouwen van een schilderij. Het bestaat uit vele lagen verschillende materialen op canvas of board.

Onder de gebruikte materialen kunnen worden aangetroffen verf, media, stof, papier, zand, klei, metaal en hout.

Deze wijze van werken bevordert resultaten, die zich kenmerken door de vele details en de grote verscheidenheid aan textuur.

Momenteel wordt op grote doeken gezocht naar beelden op de grens tussen abstractie en realiteit, waarbij zee, wad en het Hoge Land de inspiratiebronnen zijn.

Hoe interessant de schilderijen ook zijn, de directe aanleiding voor deze tentoonstelling op dit moment was onze wens om zo snel mogelijk een intrigerende installatie van haar bij ons te laten zien.

concept, dat er aan ten grondslag ligt, verraste ons zeer. De installatie zelf, waarbij de werking van licht en schaduw binnen de installatie optimaal wordt benut, heeft veel weg van een monument, dat je er toe brengt aandacht te geven aan de fundamentele tegenstellingen tussen stilstaand verleden, bewegend heden en onbestemde toekomst.

Impressie expositie

Galleria Unexpected

Sjouk Wijk & Kors van Bladeren

20 maart t/m 9 april

Sjouk Wijk en Kors van Bladeren Getoond worden onder meer onze schilderijen, die geaccepteerd zijn op de Bi?nnale in Chisinau in Moldavi? en vervolgens voor exposities in musea in Boekarest en alsmede de schilderijen, die we hebben ge?xposeerd in Palanga (Litouwen).

Carin Nieuwenhout - Adja van Oers - Paula E. de Vries flyer

Carin Nieuwenhout, Adja van Oers en Paula E. de Vries

25 oktober t/m 21 november VERLENGD tot en met 28 november

Van zondag 25 oktober tot en met zaterdag 28 november a.s. zullen Carin Nieuwenhout, Adja van Oers en Paula E. de Vries hun werk exposeren bij Galleria Unexpected.

De exposanten hebben elkaar in de tweede helft van de jaren ?80 leren kennen aan de Kunst-academie Minerva. Carin presenteert een aantal schilderijen, etsen en tekeningen alsmede twee ruimtelijke objec-ten. E?n van deze is een lichtobject, dat de omzetting in materie vormt van haar beeld van re?ncarnatie. Adja toont een aantal schilderijen, waarbij zij haar speurtocht naar kwik heeft vormgegeven in verf. Paula exposeert een aantal ruimtelijke objecten geconstrueerd met gekleurd glas in de vorm van vlinders en bloembedden. Hiernaast vraagt zij aandacht voor het thema ?ketting?.

affiche Lena

Lena Khvichia

12 september t/m 10 oktober

Van zaterdag 12 september tot en met zaterdag 10 oktober a.s. zal Lena Khvichia voor de 2e maal haar bijzondere werk komen exposeren. Haar door kleurgebruik en techniek van het opbrengen van verf intrigerende composities blijven ons boeien. En niet alleen ons; op tal van plaatsen heeft zij de laatste jaren succesvolle exposities gehad.

Een interessante beoordeling van haar werk van de Litouwse kunstcriticus Algimantas Pata?ius.

2015 03 16

Among the artists of her generation, who have started manifesting themselves in the artistic life already in the new century, Lena Khvichia reveals herself as a creative and undoubtedly gifted painter, interpreting in her own manner the Lithuanian coloristic painting tradition and the abstract painting aesthetics. Hardly anyone could reproach her of following any of her teachers or renowned authorities. She has discovered an adequate plastic expression best suiting her temperament and inner vision. Lena is an emotional artist; however her works are very constructive and well balanced in terms of the composition, which disciplines, restrains her hand?s movements and the broad strokes. Lena Khvichia?s paining is distinguished by the fact that her works, usually of the tranquil surface facture, never seem flat, they are seen as if having depth, third dimension, even though the paintings only vaguely imply the objects of the real world. It is important that even in her most abstract works the essential layer is felt to this or that extent; these are reflections of subconscious impressions and moods experienced by the author. The coryphaei of our abstract painting, such as for instance ma?tre Algirdas Petrulis, are referred to as the artists having a subtle colour hearing, they manage to hedonically gladden and please the spectators by the richness of the palette and its virtuoso playing. In this context Lena Khvichia may be said to have a sensitive space hearing, she hears the sound of the dim light of her illusion-like space, and this colour hearing obviously helps to obtain such a sound. It seems she has managed to achieve such an effect when an attentive spectator?s gaze does not just glide by the surface of a painting, but gets a deeper view, even hearing. Cold blue colours usually dominate in the paintings of Lena. The overflowing pictorial dimensions of different light-darkness gradations, the overlapping or contrasting pictorial planes, namely that cold part of the spectrum, visually create a blow of the space and an impression of the depth, and emotionally a whiff of a mystery, nostalgia and melancholy is felt. The light and colours do not exist in themselves; they are seen in the material environment although they might be misty or dusty. I don?t know whether the painter consciously delves into the relationship between the light and the space problems on the abstract painting surface vaguely reflecting the material world, or whether she arrives to it purely intuitively, however in this respect Lena Khvichia?s works are original and exclusive.

(Algimantas Pata?ius; Member of the Artists' Association, art critic)

Fantastische sieraden

Fantastische sieraden

31 mei t/m 5 juli

In samenwerking met VRIJDAG werden sieraden van verschillende disciplines tentoongesteld in de Galleria. VRIJDAG-cursisten van de cursussen edelsmeden, keramiek & textiel toonden hun werk.

Viktoriya Krupskaya

Schilderijen van Viktoriya Krupskaya

19 april t/m 24 mei

Viktoriya is in 1975 geboren en heeft haar opleiding genoten in de turbulente jaren voor en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zij behoort daardoor tot die jeugdige generatie voor wie de breuk met het verleden de ruimte heeft geboden om met welhaast jaloersmakend elan als vrij kunstenaar aan de slag te gaan. Haar werk ? realistisch en abstract ? overtuigt ??n ieder, die het ziet, er in ??n oogopslag van, dat het waarlijk modern werk is.

Viktoriya heeft reeds vele groeps- en solo exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan. In Nederland zal nu voor de eerste keer een expositie met haar werk te zien zijn.

Wij zien werk van iemand die op diverse breukvlakken in onze cultuur leeft en werkt:

  • In de jaren na 1990 is de bestaande organisatie van de kunstwereld aldaar fundamenteel ineengestort. Weg was de oude status van kunstenaars. Men moest zijn weg maar vinden op een vrije markt, waar de oude opdrachtgevers verdwenen waren.
  • De voormalige sovjet republieken gingen hun eigen weg. Van landen, die naar West-Europese omstandigheden zijn overgestapt, tot landen, die de roep om West-Europese vrijheden de kop hebben ingedrukt. Na een indringend gesprek in Armeni? met een voormalige Minister van Cultuur durf ik niet meer zo snel een oordeel uit te spreken. Hoe dan ook, voor kunstenaars, die opgeleid zijn tot vrij kunstenaar, lijkt het mij een levenskunst om in de verschillende politieke omstandig-heden de passende weg te vinden. Feit is dat Viktoriya daarmee moet omgaan en dat haar werk daarvan de sporen moet vertonen.
  • De huidige politieke druk van het Rusland van Poetin is te zien in alle landen aan de randen van de voormalige Sovjet-Unie. Voor ons is dat momenteel duidelijk te zien in de Baltische landen, Polen, de Oekra-ine, Moldavi?, Georgi? en Armeni?. Ik heb begrepen, dat dit probleem ook in Wit-Rusland speelt. Ook dit feit zal sensitieve kunstenaars als Viktoriya niet onberoerd laten.

Impressie expositie

Opening expositie Viktoriya Krupskaya

Ellen van Hulsen

Schilderijen van Ellen van Hulsen

15 maart t/m 12 april

Ellen van Hulsen is in 1945 in Leeuwarden geboren.

Zij heeft kunstopleidingen gevolgd in Den Bosch, Academie Minerva in Groningen (schilderen en etsen) en Jan van Eijckacademie in Maastricht (lithografie). In de afgelopen jaren heeft zij in Noord Nederland in een heel aantal exposities aanvankelijk grafisch werk en later ook schilderijen getoond.

Over haar recente werk heeft zij ons verteld:
"De meeste schilderijen ontstaan naar aanleiding van waargebeurde verhalen. Het zijn vaak terloopse dingen die op 'n bepaalde manier verteld worden en een sfeer oproepen die zodanig beklijft dat ik er iets mee moet doen. Al schilderend gaat het verhaal zijn eigen leven leiden en kristalliseert zich uit, verhardt of balt zich samen tot een duidelijke emotionele taal, waarin wrangheid vaak de boventoon voert."

Impressie expositie

Schilderijen van kunstschilder Aleksandras Vozbinas

5 oktober t/m 9 november 2014

expositie van schilderijen van de bekende Litouwse kunstschilder Aleksandras Vozbinas.

Ten tijde van de roerige periode die is uitgelopen op de losmaking van Litouwen uit het Sovjetunie verband heeft Aleksandras zijn opleiding aan de Kunstacademie in Vilnius in 1988 afgerond. Hij heeft reeds talrijke exposities in binnen- en buitenland gehad. Als docent heeft hij velen opgeleid. Ook heeft hij veel projecten georganiseerd, waaronder de internationale Soutine plenair schildersessies.

Zijn expressieve, uiterst moderne werk zou ik als uniek willen duiden. Het is technisch hoogstaand. Zijn kleurgebruik is evenwichtig en sterk sprekend. De vaak bizarre beelden zitten voor ons vol verwijzingen en zetten de kijker aan tot het stellen van vragen en tot het zelf invullen van de raadselachtige beelden. Het expressionistisch werk vaak min of meer realistisch soms ook abstract roept bij mij associaties op ondermeer met werk van James Ensor, Melle, Munch, Varlin en Constant.

Impressie expositie

Paintings from Lithuanian Artists

"Paintings from Lithuanian Artists"

4 september t/m 30 september 2014

Deze expositie is - mede dankzij zeer gewaardeerde financi?le steun van de Litouwse overheid ? het eerste resultaat van een samenwerkingsovereenkomst, welke wij zijn aangegaan met de Galerija AIDAS uit Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Ter versterking van de culturele samenwerking tussen Nederland en Litouwen beogen wij een aantal interessante exposities van Nederlandse en Litouwse kunstenaars uit te wisselen.

De exposerende kunstenaars behoren grof geschetst tot de generatie na de losmaking van de Sovjet Unie in 1990. Op basis van hetgeen wij aan werk gezien hebben overdrijven we niet als wij zeggen dat wij hen hoog inschatten als het gaat om hedendaagse moderne kunst.

Impressie expositie

Prikkelbaars

"Prikkelbaars."

6 juli t/m 10 augustus 2014

Na de succesvolle gezamenlijke expositie een "ongewone oogst" van een aantal medewerkers van de Groninger Biologische Groente Handel in 2011, is een collectief ontstaan. Een groepje enthousiaste kunstenaars dat elkaar maandelijks bekritiseert en stimuleert, genaamd: "Prikkelbaars."

De leden bestaan uit Sara en Roos Wagter, Stephen Beale, Kors van Bladeren en Wietse Boersma.

Kors van Bladeren (1947), jurist, sinds jaren ?80 ook actief als beeldend kunstenaar (schilderijen en etsen), sinds 2010 ook actief als galeriehouder.
Exposities in Nederland, Duitsland, Rusland en Litouwen.

Roos Wagter (1981), studeerde theatervormgeving en schilderen aan de academie Minerva. Laat zich inspireren door het Oost Groningse landschap, sferische beelden en het samensmelten van verschillende werelden.

Stephen Beale (1965), ?Ik word wel eens gevraagd hoe ik op mijn idee?n kom, mijn gevoel er bij is vaak: ?hoe kom ik er vanaf.? Ze stromen sneller binnen dan ik ze kan verwerken. Op het moment dat ??n idee echt uitschiet en mij wakker houdt ?s nachts, weet ik dan pas dat ik mijn grenzen verleg in mezelf en in mijn ontwikkeling als kunstenaar. De behoefte om van het idee een passend kunstwerk te cre?ren wordt een noodzaak.?

Wietse Boersma (1982), beeldend kunstenaar. Laat zich inspireren door thema?s als leven en dood, dromen, sferische landschappen en mens/dier. Graag portretteert hij hierbij zijn naaste vrienden en familie. Zijn schilderijen kenmerken zich vaak door een droomachtige sfeer en diepe, warme kleuren.

Sara Wagter (1976), studeerde grafische vormgeving aan de academie Minerva. Combineert fotografie met (potlood)tekeningen en cre?ert door in verschillende lagen te werken, vreemdsoortige landschappen waarin zijzelf of haar naasten een rol spelen.

"Kunstschilders uit Litouwen"

30 mei t/m 30 juni 2014

Schilderijen van verschillende kunstschilders uit Litouwen:

Algimantas Stanislovas Kliauga
Antanas Beinaravicius
Jonas Daniliauskas
Juozas Pranckevicius
Pranas Gudaitis
Rimas Zigmas Biciunas
Svajunas Armonas
Gra?ina Vitartaite

Galleria Unexpected

"Op ooghoogte"

16 maart t/m 13 april 2014

Zeer fraaie, artistiek en technisch hoogstaande etsen van Anna Mulder

"Ode to Sint Petersburg 2013"

17 november 2013 t/m 5 januari 2014

Schilderijen van Sjouk Wijk, Margje Hendriks-Muns, Inge van Dranen en Kors van Bladeren. Fotografisch werk van Willem Dijkema en Frans de Jong.

Schilderijen van Ashot Khachatrian en Valery Obedkov

14 september t/m 20 oktober

Expositie van schilderijen van Ashot Khachatrian en Valery Obedkov uit Sint Petersburg. Beide kunstenaars zijn lid van de Unie van Kunstenaars van Sint Petersburg.

Ashot Khachatrian is geboren in 1954 in Armeni?. Sinds 1978 woont en werkt hij in Sint Petersburg. Opgeleid is hij in Erevan (Armeni?) en in Sint Petersburg aan het Repin Instituut van de Academie van Schone Kunsten. Sinds 1982 heeft hij zijn werk ge?xposeerd in meer dan 50 solo- en groepstentoonstellingen in Rusland, Litouwen, Zweden, Itali?, VS, China, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Zijn werk omvat stillevens, portretten en landschappen, die veelal van een hoog niveau aan abstractie getuigen. Zijn heldere kleurgebruik associeert met het licht van de Ori?nt. In het werk is de verf vrij en trefzeker pasteus met paletmes en penseel opgebracht, waardoor enigszins driedimensionale schilderijen ontstaan. Compositie en kleurafstemming bewerkstelling een onmiskenbare harmonie. In zijn schilderijen ziet de kijker de emotie van de schilder en krijgt hij de gelegenheid met zijn eigen verbeelding rond te dwalen.

Valery Obedkov is in 1979 afgestudeerd aan het Repin Instituut van de Academie van Schone Kunsten in Sint Petersburg. Hij heeft diverse prijzen ontvangen van de Russische Academie van Kunsten. Sinds 1979 heeft hij zijn werk getoond in meer dan 200 solo- en groepstentoonstellingen in Rusland, Bulgarije, Frankrijk, Finland, Itali?, Spanje, India, Japan, VS en Latijns-Amerika. Zijn schilderijen omvatten zowel de vrijheid van een creatief experiment als de klassieke traditie. Even gemakkelijk als uiterst professioneel schildert hij genrestukken, landschappen, portretten en beelden van een niet zichtbaar karakter en abstracte composities. Bij hem verkeert de wereld van de re?le menselijke ervaring en impressies in harmonie met de wereld van fantastische illusie en toespeling.

Persbericht

Groningen, 9 september 2013 In het kader van het Cultureel Nederland-Rusland jaar 2013 (NLRF2013) komen twee excellente en lyrische kunstschilders uit Sint Petersburg, Ashot Khachatrian en Valery Obedkov, van 14 september tot en met 20 oktober 2013 naar Groningen om in Galleria Unexpected aan het Schuitendiep 47 werk van hen te exposeren. Het werk van beiden, hoe verschillend ook, wordt in Rusland zeer lovend besproken vanwege de hoge professionele kwaliteit. Zowel in Rusland als in het buitenland is reeds talrijke malen werk van hen in solo en groepsexposities te zien geweest. Het cultureel jaar is aangegrepen om hen naar Nederland te halen zodat het Nederlandse publiek de kans heeft van dit bijzondere werk kennis te nemen.

Review Ashot Khachatrian

Poetic interpretation of the world can be achieved but by a genuine artist. The Armenian ancient land ofhis descenders endowed Ashot Khachatrian with the gift of revealing the etemal and elusive beauty of the world and sharing it generously with the people. An observant eye and an acute sense of beauty made him feel early a deep down urge for painting. Having finished an Art school in Erevan he came to Leningrad where he got in touch with the glorious inheritance of Russian and European culture. It was a challenge that engaged him in paving his own way in art. The artists inbom sensibility of color - wideopen, concentrated, tense and bright - acquires rich modulations which constitue a distinguishing feature of his palette. Whatever genre Ashot tums to -landscape, a portrait or stilllife - each time he finds a new pictorial - plastic solution and succeeds in disclosing it most expressly. The picture the artist reveals - whether its a lovely Northem bunch of delicate and tender spring flowers or achain of violet Armenian mountains, it always conveys a message and gives rise to meditation. The exhibition in the "Galeria Unexpected" Groningen displays new facts of Ashot Khachatrian' s gift giving an idea of him as an amazingly pure, good-natured and fascinating man ready to communicate.

Luiza Tselischeva, PHd

Reviews Valery Obedkov

Review Valery Obedkov Review Valery Obedkov

Impressie expositie

Etsen en grafische objecten van Irma Balakauskaite

3 juli t/m 4 augustus WEGENS SUCCES VERLENGD T/M 6 september!

Etsen en grafische objecten van Irma Balakauskaite uit Oekra?ne, wonend en werkzaam in Vilnius, Litouwen.

Impressie expositie

Nenastina

18 mei 2013 t/m 28 juni 2013

Schilderijen van Elena Nenastina en Olga Gubina uit Moskou.


Nenastina
Galleria Unexpected

Schilderijen van Lena Khivichia

6 april 2013 t/m 12 mei 2013

Schilderijen van Lena Khivichia uit Georgi?, wonend en werkzaam in Vilnius, Litouwen.

Impressie expositie

HOGE OGEN: een eindexamenexpositie Fotoacademie Groningen 2012

22 december 2012 t/m 13 januari 2013

Van 22 december 2012 tot en met 13 januari 2013 presenteert een nieuwe lichting fotografen haar werk tijdens de eindexamenexpositie van de Fotoacademie Groningen. De expositie, onder de naam ?Hoge Ogen?, is voor publiek geopend vanaf zaterdag 22 december.

In totaal studeren er 8 fotografen af: Annemarie van Buuren, Jentie Youna Jelles, Sander Ploegman, Peter Ruiter, Gea Schenk, Erik Jan Venhuizen, Carla Vochteloo en Jelle van der Zwaag. Deze fotografen hebben zich tijdens hun opleiding gespecialiseerd in verschillende richtingen: mode, documentair, illustratief, portret en landschap. Hun werk is divers: er zijn fetisjisten, adoptiekinderen en modista?s te bewonderen, er is een verlaten haven te zien en er is nachtelijke architectuur.

Voor meer informatie: www.HogeOgenExpo.nl

Groningen bij kunstlicht

4 november t/m 16 december 2012

Schilderijen en tekeningen van de kunstenaars Ingrid Fokkens en Sieger Zuidema.

Schilders consortium LOS ZAND - "Asjeblieft, niet meer molens!"

15 september t/m 28 oktober 2012

LOS ZAND, dat zijn wortels heeft in Aa en Hunze, wordt gevormd door Kors van Bladeren, Harm Bos, Inge van Dranen, Margje Hendriks-Muns, Geert de Weerd en Sjouk Wijk.

Met gebruikmaking van de bindmiddelen eten, drank, verf, houtskool en sprankelende discussies over de kunst en de gemaakte werkstukken is door de leden in de open lucht flink strijd geleverd met de overweldigende omgeving en zichzelf om eigen vertalingen te maken van hetgeen hen als bij de kop te pakken objecten is voorgeschoteld.

Aanleiding voor het vertrekpunt molens is geweest het omineuze voornemen om in het veen ten oosten van de Hunze ??n of enkele rijen circa 120 meter hoge windturbines te plaatsen. Geschilderd en getekend is naar aanleiding van een watermolen in de Onnerpolder aan de Hunze, een graanmolen in Ter Haar, een minuscuul electriciteitsmolentje bij een welhaast antiek melkhuisje onder De Groeve en windturbines ten oosten van Wagenborgen.
Het ?niet meer? is ingevuld met o.m. een spoorwegovergang, een gezicht op de Hunze bij de gaslocatie Nieuw Annerveen, een landschap buiten en in het bos achter de Boonspolder in het Hunzedal en markante eiken.

Zomercarrousel

Zomercarrousel - Derde expositie

10 augustus t/m 30 augustus 2012

De derde expositie door Gijs van der Sleen, Anna Brons en Janny van der Woude.

Een carrousel van drie aansluitende exposities van 9 leden van vereniging De Ploeg.

Zomercarrousel

Zomercarrousel - Tweede expositie

20 juli t/m 9 augustus 2012

De tweede expositie door Marten van Holten, Petra Koen en Rob Elzinga.

Een carrousel van drie aansluitende exposities van 9 leden van vereniging De Ploeg.

Zomercarrousel

Zomercarrousel - Eerste expositie

29 juni t/m 19 juli 2012

De eerste expositie door Hans Busman, Reina Rozema en Mary Velthoen.

Een carrousel van drie aansluitende exposities van 9 leden van vereniging De Ploeg.

Michael Hitschold en Mirjam Essen

27 april t/m 14 juni 2012

Expositie van skulpturen van gesmeed staal van Michael Hitschold en tempera-schilderijen van Mirjam Essen. Twee Duitse kunstenaars, die wonen en werken in Duitsland.

Opening expositie op 27 april

Impressie werk Michael Hitschold

Impressie werk Mirjam Essen

Eigen werk

26 maart t/m 20 april 2012

Eigen werk van Sjouk Wijk en Kors van Bladeren.

Vinaigrette exposeert

29 januari t/m 11 maart 2012

Kunstenaarsduo Nick & Lynke van den Eertwegh
Voor een impressie van het werk van dit kunstenaarsduo kijkt u op:

www.vinaigrettekunst.nl
www.vinaigrettekunst.blogspot.com/
www.lynke.nl

Tineke Meinema en Jelle de Vries

20 November 2011 tot en met 15 januari 2012

Keramiek objecten en schilderijen

Tineke Meinema

De potkleilagen van Noord-Drenthe, haar geboortegrond, waren bepalend voor haar fascinatie voor keramiek.

Eerst werkzaam in een ander beroep, bleek toch de klei het sterkst. Autodidactische vorming, ondersteund door cursussen, stages en symposia in Nederland en Denemarken leidden tot de start van eigen atelier en galerie te Nietap, in 1972.

Begin 2006 vertrokken naar Zuid-Frankrijk. In de Provence, onder nieuwe omstandigheden, ontwikkelden zich nieuwe vormen in atelier en galerie gedurende vijf jaar.

In 2010 weer op Drentse bodem, atelier/galerie gestart in Gieten op de Hondsrug.

Jelle de Vries

Is een schilder van de zee, strand en zand. In zijn werk zult u echter zelden een horizon aantreffen, maar wel een andere lijn, namelijk de vloedlijn of kustlijn.

Hij is de schilder van de scheidslijn tussen land en water en het proces wat zich daar afspeelt. Omdat de structuur belangrijk is in zijn werk lenen foto?s zich niet goed om de werkelijkheid van de schilderijen weer te geven.

Hij was tot voor kort leraar beeldende vormgeving MBO, Hoogeveen. Zelf is hij gevormd aan de kunstacademie Vredeman de Vries, Leeuwarden.

Gestart met een nieuw project: ?Blauwe drek schilderijen?: Reliefschilderijen ge?nspireerd door de kust van de Waddenzee, waarin ook materiaal zoals slik en schelpen uit de Waddenzee is verwerkt. De bedoeling is van elk seizoen enkele schilderijen te maken en op die manier de wisseling van kleur en structuur per seizoen weer te geven. De formaten liggen tussen 60 x 60 cm en 80 x 120 cm.
Galleria Unexpected

Stephen Beale, Edith Heerkens, Kostijn Koning, Roos Wagter en Sara Wagter

2 Oktober tot en met 13 november 2011

Diverse schilderijen en sculpturen

Impressie opening expositie

Margje Hendriks-Muns

Margje Hendriks-Muns

Harm Bos

Harm Bos

Geert de Weerd

Geert de Weerd

Inge van Dranen

Inge van Dranen

Drents-Gronings schildersconsortium "LOS ZAND"

29 Augustus tot en met 25 september 2011

Drentse landschappen zomer 2011 door Harm Bos, Geert de Weerd, Inge van Dranen, Margje Hendriks-Muns, Sjouk Wijk en Kors van Bladeren

Margje Hendriks-Muns (67)

Ik kan mij herinneren dat ik als kind altijd aan het kleuren was, vooral met vetkrijt. Ik maakte allerlei cirkel en andere figuren en zo ontstond een kleurenpalet. Vond dat zelf altijd leuk om te doen als tijdverdrijf als ik me zat te vervelen op school of bij het huiswerk maken. Ook poppetjes tekenen was een hobby. Aan schilderen kwam ik eigenlijk pas toe toen ik een jaar of 50 was. De eerste lessen volgde ik aan de Snieschoule in Groningen, dat nu het Noordelijke Kunstencentrum heet. Ik begon daar meteen met het tekenen van een naaktmodel, nou dat was wel heftig maar ook weer een uitdaging. In 1993 begon Jan Roedoe in Eexterveen een atelier en van hem heb ik een klassieke schildersopleiding gekregen helemaal volgens het boekje een ge?nt op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag waar hij zijn opleiding had gevolgd. 10 jaar volgde ik wekelijks de cursus bij Jan en werkte met olieverf. In 2003 zetten Willem en ik het atelier van Jan voort in Nieuw-Annerveen, atelier de Kunststee. We hebben toen besloten om uit gezondheids/en milieuoverwegingen met acryl te gaan werken, dat was wel even wennen. Na Jan, volgde Edwin Hoving een jonge zeer getalenteerde kunstenaar en vervolgens kwam Geert de Weerd als docent. Elke week schilder ik 2 dagdelen op het atelier en dat is puur ontspanning. Ik schilder meestal realistisch/figuratief, maar zo af en toe waag ik me ook aan abstracte vormen. Buiten schilderen vind ik bijzonder, omdat je dan de sfeer zo goed te pakken krijgt. Dat wil ik wel meer gaan doen. Exposeren doe ik meestal in atelierverband of in het atelier of bij een of andere instelling.

Harm Bos

Opleiding Ac. Minerva, afd. Vrije Kunst 1956 - 1960.

Het buiten schilderen, zoals ik dat deed met de bent "Los Zand", was een aardige afwisseling met het atelierwerk. Ik werk het liefst, ruim gezegd abstract/experimenteel. Dat vind ik het meest spannend. Dat neemt niet weg, dat het "oog in oog" schilderen met de zichtbare wereld (noem het landschap of anders) voedzaam kan zijn, in die zin, dat er een wisselwerking kan zijn tussen het ene en het andere. Hoe dan ook, het was leuk om mee te doen.

Geert de Weerd

Academie Minerva 1962

Klassieke schilder-tekenaar, die op zijn zwerftochten altijd op zoek is naar een verhaal in het landschap. Schildert het liefst op eenzame plekken zoals het wad of het oerbos. Na de opleiding begonnen op het biologisch-archeologisch instituut als tekenaar van vondsten betreffende de vroege mens en wat deze hanteerde. Vervolgens werkzaam in de reclame en standbouw. Ook bezig met het schilderen van toneeldecors. Hierna is een Chinese jonk gekocht en veel op het wad getekend en geschilderd. Daarnaast zijn er teken- en schilderreizen gemaakt, onder meer langs de kust van Bretagne, Spanje en Portugal. Steeds duidelijker werd dat het hem erom ging om te zoeken naar de grenzen, naar daar waar de wereld ophoudt.

Inge van Dranen

Conservatorium Groningen 1986 / Academie Minerva 1993

Voordat ik mij met de kleur in het landschap bezig hield, was de muziek het medium dat mij in contact bracht met schoonheid. Na mijn opleiding piano aan het conservatorium in Groningen kreeg ik de gelegenheid aan de avondacademie mijn mogelijkheden op het gebied van tekenen en schilderen verder te ontwikkelen. Op beide gebieden ben ik sinds een paar jaar weer actief in de weer. Waar vroeger het interieur en stilleven mij aan zette tot werken, vooral met potlood, is sinds ik buiten woon het landschap de inspiratiebron geworden om de schilderskwast weer op te pakken. In het directe contact met het landschap, in het enthousiasme van het moment, wil ik het landschap vangen in een heldere compositie waarin toon, kleur en vorm voor mij de belangrijkste ingredi?nten zijn. Waar ik in mijn tekeningen vrij ver in het detail door kan werken, streef ik in mijn schilderijen naar een vlotte impressie, het liefst in een of twee sessies ter plekke voltooid.

Impressie werk schildersconsortium "LOS ZAND"

Ashot Khachatrian

Ashot Khachatrian

8 Mei tot en met 15 augustus (verlengd)!

Poetic interpretation of the world can be achieved but by a genuine artist. The Armenian ancient land of his descenders endowed Ashot Khachatrian with the gift of revealing the eternal and elusive beauty of the world and sharing it generously with the people. An observant eye and an acute sense of beauty made him feel early a deep down urge for painting. Having finished an Art school in Erevan he came to Leningrad where he got in touch with the glorious inheritance of Russian and European culture. It was a challenge that engaged him in paving his own way in art. The artist's inborn sensibility of color ? wideopen, concentrated, tense and bright ? acquires rich modulations which constitue a distinguishing feature of his palette. Whatever genre Ashot turns to ? landscape, a portrait or still life ? each time he finds a new pictorial ? plastic solution and succeeds in disclosing it most expressly. The picture the artist reveals ? whether it's a lovely Northern bunch of delicate and tender spring flowers or a chain of violet Armenian mountains, it always conveys a message and gives rise to meditation.

The exhibition in the "Galeria Unexpected" Groningen displays new facts of Ashot Khachatrian's gift giving an idea of him as an amazingly pure, good-natured and fascinating man ready to communicate.

Luiza Tselischeva, PHd

Opening expositie Ashot Khachatrian

Impressie werk Ashot Khachatrian

Harm Bos

Harm Bos

27 Februari tot en met 24 april 2011

- Abstracties
- Landschappen en hun abstracties
- Een portret
- Met computer ontwikkelde druksels

Impressie werk Harm Bos

Kors van Bladeren

Kors van Bladeren, "Koeien, etc."

November 2010 tot en met februari 2011

- Schilderijen
- Etsen
- Lino's
- Houtskooltekeningen

Opening expositie Kors van Bladeren

Impressie werk Kors van Bladeren

 

Sjouk Wijk en Rosanne van Bladeren

September 2010 tot en met november 2010

- Schilderijen
- Zilverwerk

Impressie werk Sjouk Wijk

 

Impressie werk Rosanne van Bladeren

Opening Galleria Unexpected